Koken zonder…

Kies een categorie
Selecteer de ingrediënten die je NIET wilt gebruiken
Zoek een recept MET
Of zoek hier een recept ZONDER

Visragout

Op basis van een recept van Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad (16 april 2010)

1 ajuin, gesnipperd
25 gram boter
25 gram bloem
een (glazen) pot visfond
250 gram kastanjechampignons
600 gram filet van witvis (MSC kabeljauw en zeewolf bijvoorbeeld)
een ruime theelepel mosterdpoeder
citroensap
wat dragon, gehakt
peper en zout
een kleine eetlepel cognac
200 gram grote garnalen, gekookt en gepeld (of meer, naar smaak)
peterselie, gehakt

Smelt de boter en fruit er zachtjes de ajuinsnippers in. Meng de bloem er door en laat hem iets garen. Giet er dan, terwijl je met een garde klopt, kleine scheutjes visfond bij. Laat iedere keer iets opkoken en voeg gaandeweg grotere hoeveelheden fond toe. Laat even goed doorkoken.
Maak de champignons schoon en snij ze in kwarten. Meng ze door de saus en laat ze even pruttelen. Dep de vis droog en snij hem in flinke stukken. Roer de mosterdpoeder,  een goeie scheut citroensap, de dragon, peper en zout door de saus. Voeg dan de meest vaste vis toe aan de saus(kabeljauw bijvoorbeeld), laat die een minuutje pocheren, en dan de zachtere vissoort(-en). Zorg er voor dat je je vis niet te lang gaart, zodat hij niet uit elkaar valt. Proef je ragout en breng hem zo nodig verder op smaak met citroen, peper en zout. Roer op het allerlaatste de cognac en de garnalen door de ragout, en warm het geheel heel kort op. Bestrooi met de gehakte peterselie en serveer direct.
De visragout smaakt goed met basmatirijst en een mengsel van gestoomde haricots verts en doperwtjes met een in boter gefruit sjalotje.

Print Friendly

Plaats een reactie

(Alle velden zijn verplicht)